Geprotocolleerde digitale labaanvragen voor chronische patiënten in Noord-Brabant

Begin dit jaar zijn in Noord-Brabant drie zorggroepen en drie laboratoria gestart met het geprotocolleerd aanvragen van diagnostiek. Alle chronische patiënten worden sindsdien digitaal aangemeld in VIPLive Lab Online

Overstap naar VIPLive


Nadat de drie Brabantse zorggroepen besloten hadden om voor de ketenzorg over te stappen naar VIPLive, is de labaanvraag-functionaliteit van VIPLive voor huisartsenpraktijken in een stroomversnelling geraakt. De zorggroepen hadden namelijk grote behoefte aan vervanging van de labfunctionaliteit die het ketenzorgsysteem Care2U bood. In samenwerking met de zorggroepen en de labs in de regio is een nieuwe labfunctionaliteit in VIPLive ontwikkeld, waarbij de focus ligt op geprotocolleerde aanvragen. En de labprocessen zijn nu nog inzichtelijker voor de huisartsenpraktijken.

Integratie Lab Online


Voor de nieuwe labfunctionaliteit is de Topicus module 'Lab Online' geïntegreerd in VIPLive, waardoor praktijken vanuit VIPLive labaanvragen kunnen starten. Hierdoor behouden de betrokken laboratoria de digitale stroom van geprotocolleerde labaanvragen. Patiënten worden nog steeds digitaal opgeroepen door het lab. Ronald Reijnierse van Diagnostiek voor U zegt daarover: “Met de integratie van Lab Online in VIPlive is de continuïteit voor onze klanten geborgd.”

"Dit past bij onze strategie om als systeempartner de keten verder te kunnen ontzorgen.”

Ronald Reijnierse, klinisch informaticus Diagnostiek voor U

Ruim 20.000 keer per maand gebruikt


Er zijn direct ruim tweehonderd praktijken aangesloten op de verschillende Lab Online omgevingen van de drie betrokken laboratoria. Het aanmelden van protocollen wordt door de praktijkondersteuners gedaan, waarbij de functionaliteit nu maandelijks zo’n 20.000 keer gebruikt wordt. Ook kunnen zij in VIPLive het hele labproces volgen en bijsturen; van aanvraag, naar materiaalafname tot resultaat. Ronald Reijnierse: "Lab Online maakt het mogelijk dat Diagnostiek voor U de stap faciliteert naar een volledig digitaal proces voor onze klanten. Dit past bij onze strategie om als systeempartner de keten verder te kunnen ontzorgen en zo een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan kwaliteit en effectiviteit in de zorg."

Starten met geprotocolleerde labaanvragen


De nieuwe functionaliteit is via zorggroepen beschikbaar voor huisartsenpraktijken die VIPLive voor ketenzorg gebruiken. Zij kunnen samenwerken met laboratoria die VIPLive Lab Online gebruiken. De functionaliteit wordt per zorggroep ingericht in onderling overleg met de laboratoria. 

De mogelijkheden bespreken?

Neem dan contact op met Emiel Smit

Emiel Smit
Businessline Manager
Emiel.Smit@topicus.nl 06 249 592 16