Topicus sluit zich aan bij open source community Nuts

Samen impact maken door veilige gegevensuitwisseling binnen de zorg

Topicus sluit zich aan bij een belangrijk netwerk op het gebied van databeschikbaarheid: de open source community Nuts. In deze Nuts-community ontwerpt, specificeert en bouwt Topicus samen met andere partners noodzakelijke bouwstenen voor gegevensuitwisseling in de zorg. Zo vindt er veilige en betrouwbare communicatie plaats tussen alle zorgverleners. 

 

Een beveiligingslaag voor gegevensuitwisseling 

Nuts maakt het delen van zorggerelateerde informatie mogelijk op een betrouwbare, veilige en toegankelijke manier. Daan Verbree, Platform Integration Officer bij Topicus, deelt: “In de community werken we samen aan oplossingen voor gegevensuitwisseling op basis van die Nuts-beveiligingslaag. Maar met die technische beveiligingslaag alleen ben je er nog niet. Juist in de Nuts-community wordt concreet invulling gegeven aan vraagstukken op het gebied van gegevensuitwisseling. Denk bijvoorbeeld aan welke gegevens je juridisch gezien mag uitwisselen, welke grondslagen er voor gegevensuitwisseling bestaan en hoe de identiteit van de gebruiker wordt vastgesteld.” 

 

Verbinden van zorgverleners 

Nuts is voornamelijk bekend met projecten binnen de VVT (Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg) en de geboortezorg. Topicus is een van de eerste partijen die zich aansluit bij Nuts om daarmee ook buiten de VVT en de geboortezorg impact te maken. Daan: “Een belangrijke stap voor de zorg. Hiermee kunnen we daadwerkelijk een goede en veilige communicatiestructuur neerzetten tussen verschillende zorgverleners in een open setting. Een voorbeeld daarvan is het nieuwe initiatief voor uitwisseling tussen de VVT en het huisartsendomein. Met initiatiefnemers binnen de bredere Nuts-community, zoals Nedap, Ecare, HINQ en PharmaPartners gaan we het zogenaamde schriftje op de keukentafel vervangen. Daarmee kunnen de huisarts en wijkverpleegkundige op een efficiënte en veilige manier digitaal communiceren met elkaar. Naast dit project worden er veel andere projecten opgezet met andere partners binnen Nuts.’’ 

"Hierdoor realiseren we in rap tempo een flexibele en schaalbare infrastructuur die nodig is om de zorgprofessionals te ondersteunen in hun informatievoorziening."

Marlene Gigase, ambassadeur van Nuts

Open community denken 

Marlene Gigase, ambassadeur van Nuts, deelt: "We heten Topicus van harte welkom! Het is heel mooi om te zien dat steeds meer partijen via API's ontsluiten en het internet als infrastructuur gebruiken met hulp van de op internationale standaarden gebaseerde Nuts referentie implementatie. Hierdoor realiseren we in rap tempo een flexibele en schaalbare infrastructuur die nodig is om de zorgprofessionals te ondersteunen in hun informatievoorziening.” 

 

Daan voegt daaraan toe: “We zijn blij dat we nu onderdeel zijn van de Nuts-community. Het open community denken, waarbij leveranciers verantwoordelijkheid nemen voor de diverse uitwisselingen en meedenken over nieuwe standaarden, past goed bij Topicus. Samen met de andere partners in de Nuts-community kunnen we nog meer impact maken en de verschillende zorgverleners nog beter en veiliger met elkaar verbinden.” 

 

Meer weten over Nuts? Neem contact op met Daan Verbree via daan.verbree@topicus.nl