Datalab ondersteunt Flexdokters voor steeds betere zorg

Van data, naar informatie, naar actie, naar impact. Hoe zet je data in en maak je het toepasbaar voor een steeds betere (huisartsen)zorg? Daar houdt Data-scientist René Hoekstra zich dagelijks mee bezig voor de huisartsen van Flexdokters. Daarvoor zet hij onder andere het Datalab van Topicus in. René deelt hoe hij goed beveiligde data-analyses doet en deze analyses praktisch inzetbaar maakt voor huisartsen door het hele land. 


Efficiënte en veilige datastructuur 

René: “Bij Flexdokters ondersteunen we huisartsen bij hun processen in de praktijk. Onder andere met behulp van innovaties. Het inzetten van data is daar een middel bij. Het Datalab biedt hen bruikbare data en maakt deze data zorgvuldig beschikbaar. Dat past binnen onze efficiënte en veilige data-infrastructuur. Uiteraard is het belangrijk dat alles omtrent data conform wet- en regelgeving is. Bovendien kijkt onze datacommissie (bestaande uit drie gemandateerde leden) altijd mee of alles aan de strenge data-eisen voldoet.’’


Meer grip op patiënten dankzij concrete inzichten

“We kijken bijvoorbeeld naar het aantal consulten per patiënt, hoeveel telefonische consulten hieronder vallen en waar mogelijkheden liggen om dit te optimaliseren. Daarnaast zijn we bezig met het Grip-programma om meer grip te krijgen op chronische patiënten. Aan de hand van ziektebeelden, vragenlijsten, aantal (telefonische) consulten, labonderzoeken en medicatiegebruik kunnen we samen met de huisarts kijken hoe we de zorg voor deze groep chronische patiënten steeds beter kunnen maken. Zo kan het zijn dat een patiënt bijvoorbeeld vaker op telefonisch consult kan komen in plaats van of naast een fysiek consult. Of het blijkt dat de patiënt minder, meer of andere medicatie kan gebruiken. Daar zijn zowel de patiënt als de huisarts mee geholpen. Deze data-analyse kunnen we eenvoudig en veilig in het Datalab doen. 


Ook kunnen we aan de hand van data uit het Datalab inzicht aan de huisarts bieden of deze een patiënt behandelt volgens de NHG-richtlijnen. Op basis van de uitkomst van deze data-analyse kan de huisarts dus ook de kwaliteit van de zorg verbeteren. Het voordeel van deze data, ten opzichte van andere methodes zoals spiegelinformatie, is dat deze gegevens erg concreet zijn. Bovendien combineren we deze HIS-data uit het Datalab met relevante gegevens uit andere bronnen zoals het belsysteem van de praktijken of tevredenheidsonderzoeken naar patiënten,” deelt René. 

“De kunst is om het voor huisartsenpraktijken heel praktisch te maken: wat kan een huisarts met deze data? Wat zou een huisarts morgen anders kunnen doen om impact te maken op de zorg?"

René Hoekstra, Data-scientist bij Flexdokters

Impact maken voor een steeds betere zorg

“De kunst is om het voor huisartsenpraktijken heel praktisch te maken: wat kan een huisarts met deze data? Wat zou een huisarts morgen anders kunnen doen om impact te maken op de zorg? Het moet in ieder geval een positieve bijdrage leveren aan onze twee doelstellingen: (1) Steeds betere zorg en (2) Aantrekkelijk praktijkhouderschap. Daarom werken wij altijd samen met de huisartsen aan nieuwe ontwikkelingen. Van ontwerp tot toetsing tot implementatie. 


Topicus denkt ook altijd erg goed mee. De overeenkomsten tussen alle partijen zijn goed geregeld en we kunnen goed uit de voeten met de data uit het Datalab. Als we wensen hebben gaat Rob de Negro, onze contactpersoon van Topicus, er direct mee aan de slag. Zo blijven we samen doorontwikkelen aan steeds betere zorg en aantrekkelijk praktijkhouderschap,” sluit René af. 


Meer weten over het Datalab? Neem contact op met Rob de Negro via rob.de.negro@topicus.nl